7 Vlamingen op 10 verkiezen kunstkerstboom

bol.com-kerstinfographicNog nooit zijn er zoveel kunstkerstbomen online aangeschaft als dit jaar. Bol.com zag het aantal verkopen verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. 7 Vlamingen op 10 die een kerstboom aanschaffen, verkiezen een kunstkerstboom*. Terwijl de eerste kunstkerstboom bij bol.com al in augustus werd verkocht, geeft 40% van de Vlamingen aan minstens een maand van te voren te starten met de kerstvoorbereidingen. West-Vlamingen en Limburgers blijken uit gegevens van bol.com het meeste geld uit te geven per kerstgeschenk.

Meer budget voor kerstcadeaus dan voor sinterklaas
Van wie zowel voor sint als voor kerst cadeautjes koopt, geeft 57% dit jaar meer geld uit aan kerstgeschenken dan aan sinterklaageschenken, 42% spendeert zelfs anderhalf keer meer en 16% dubbel zoveel dan aan sinterklaasgeschenken. Bij bol.com wordt er door Vlamingen gemiddeld rond de € 25 uitgegeven per kerstcadeau. In de regio’s West-Vlaanderen en Limburg wonen de grootste ‘spenders’ en wordt gemiddeld het meeste geld bij bol.com per kerstcadeau uitgegeven, in Antwerpen het minst. Het merendeel van de Vlamingen zegt dit jaar tot € 25 aan kerstdecoratie te besteden. Een kleine 6% pakt uit en besteedt in totaal € 100 of meer aan decoratie zoals de (kunst)kerstboom, kerstballen, kerststal, kaarsjes, lichtjes, servetten en tafellakens.

Houten kerstboompjes en kant-en-klare kunstkerstbomen populair
“Het online aanbod van kerstartikelen breidt ieder jaar verder uit. Wij hebben nog nooit zoveel kerstdecoratie als dit jaar verkocht. Sinds oktober zien we de verkoop van kunstkerstbomen en andere decoratie iedere dag toenemen, met een piek in het weekend van 6 december. Het aantal verkochte kunstkerstbomen is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar,” aldus Jan Huysmans, directeur van bol.com in België.

7 Vlamingen op 10 die een kerstboom aanschaffen, verkiezen een kunstkerstboom. Hoewel Vlamingen bij bol.com kunnen kiezen uit bijna 300 verschillende type kunstkerstbomen zijn er dit jaar duidelijk een aantal favorieten. Zo kiest men bij de aanschaf van een kunstkerstboom voor gemak: de boom waar de verlichting al in zit, wordt massaal besteld. Een andere, veel verkochte kerstdecoratie is led-verlichting (Fairybell) in de vorm van een kerstboom om de tuin mee aan te kleden. Ook houten kerstboompjes zijn momenteel erg populair.

Dat Vlaanderen de rode kerstballen in de kast laat liggen en dit jaar voor een ‘natural look’ kiest, blijkt uit de enorme vraag naar kerstballen in de tinten zwart, wit, zilver, jeansblauw en pastel. Daarnaast worden veel Vlaamse woonkamers aangekleed met led-sfeerverlichting in verschillende kleuren en zijn waxbranders voor een aangename geur in trek.

Onder de kerstboom: van slavenarmband tot cd Safety First
Uit het onderzoek van bol.com blijkt dat we naast lekker eten, drinken en bijpraten, tijdens de Kerst ons graag vermaken met een film, wandelen en spelletjes spelen. Bol.com ziet in de weken voor Kerst dan ook een sterke toename in de verkoop van spellen. Op nummer 1 staat al weken het kinderspel De Tijdbom!. De populairste blu-ray’s/dvd’s van dit moment zijn Frozen en The Hobbit 2. De live-CD van het afscheidsconcert van Vaya Con Dios en de CD Regi In The Mix – The Ultimate, de laatste van een hele reeks, behoren tot de muziektoppers. Ook The official Soundtrack van Safety First zal dit jaar in veel huizen te horen zijn.

Andere populaire cadeaus zijn: kleurboek voor volwassenen, kookboeken van Jeroen Meus en Pascale Naessens, en de AKO Literatuurprijs 2014 winnaar Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans. Daarnaast worden de volgende cadeaus massaal aangeschaft:

  • Playstation4 + game FIFA 15
  • E-reader
  • Bodum Pavina dubbelwandige glazen
  • Sieraden: populair zijn de slavenarmband en het retro Casio horloge
  • com cadeaukaart
  • Nieuwste make-up van Dolce & Gabanna
  • Parfum: favoriet is Cacharel Noa voor vrouwen en Paco Rabanne One Million voor mannen
  • Kras Wereldkaart (waarmee je kunt laten zien waar je geweest bent in de wereld door de landen te krassen).

* Onderzoek in samenwerking met Multiscope onder ruim 500 Vlamingen, november 2014

 

bol.com-kerstinfographic