dec 20

Nieuwe drukste retaildag: Black Friday voor het eerst drukker bij bol.com dan maandag voor Kerstmis

In tegenstelling tot voorgaande jaren is de traditiegetrouwe maandag voor kerst niet de drukste winkeldag van het jaar bij bol.com. Door het enorme succes van Black Friday, gaat 24 november 2017, vooralsnog de boeken in als drukste dag ooit. Gisteravond (dinsdag 19 december) is het record ook niet verbroken, ondanks dat consumenten steeds later gaan bestellen. De maandag voor kerst was de afgelopen jaren steevast het moment waarop consumenten de kerstcadeaus massaal online aanschaften, met name in de avond tussen 21:00 en 22:00 uur. Ondanks de verschuiving van de piekdrukte, is het drukker dan ooit bij bol.com. Online winkelen voor Sinterklaas en Kerstmis is populairder dan ooit, maar de druk is meer verspreid over de weken en houdt naar verwachting langer aan.

Piekdrukte feestdagen eerder van start
Het online aanschaffen van cadeautjes voor de feestdagen neemt elk jaar in populariteit toe. Afgelopen maandag, de maandag voor Kerstmis, was dan ook een zeer drukke dag bij bol.com. Er werden namelijk tienduizenden bestellingen meer geplaatst dan vorig jaar op hetzelfde moment. Op het drukste moment verkocht bol.com zelfs 17 artikelen per seconde. Opmerkelijk is dat door de extra retaildagen zoals Black Friday en Cyber Monday, de piekdrukte voor de feestdagen eerder start. Daarbij ziet bol.com dat deze drukte voor een langere periode aanhoudt, zelfs tot vlak voor Kerstmis.Huub Vermeulen, algemeen directeur bij bol.com, licht toe: Met ruim 18 jaar ervaring zijn wij goed op de feestdagendrukte voorbereid. Toch overtrof Black Friday dit jaar al onze verwachtingen met meer dan een half miljoen bestellingen op een dag. Een andere ontwikkeling die wij zien is dat consumenten steeds meer gewend raken aan het gemak en de mogelijkheden van online winkelen en dus steeds vaker last-minute hun inkopen doen. We zien dit als een logische, maar ook positieve ontwikkeling: België en Nederland omarmen e-commerce waarmee online winkelen populairder is dan ooit. We zien dan ook een toenemende interesse in de bezorgservices zoals ‘Vandaag Ophalen’. Dit hangt samen met de populariteit van ons nieuwe bezorgabonnement Select, waarbij we onlangs de grens van 100.000 leden zijn gepasseerd in België en Nederland. De verwachting is dan ook dat de drukte deze week aanhoudt tot het laatste moment voor kerst.”

Meest favoriete kerstcadeaus  
Deze tien cadeaus liggen naar verwachting het meest onder de boom dit jaar:
  • Call Of Duty: WWII – PS4 (game)
  • De Slimste Mens (gezelschapspel)
  • De Slimste Scheurkalender
  • Google Chromecast – Media Streamer
  • Dan Brown – Oorsprong (boek)
  • RITUALS The Ritual of Sakura – Relaxing Treat
  • Escape Room The Game (gezelschapsspel)
  • Game Of Thrones – Seizoen 7 Limited Edition – (dvd)
  • FIFA 18 (game)
  • Lightbox A4

Benieuwd naar regionale verschillen, het bestedingspatroon van Belgen en andere feiten en cijfers? Bekijk de interactieve infographic hier.


Journalisten en redacteuren kunnen voor meer informatie contact opnemen met bol.com:

Marjolein Verkerk / Patty Bouhuijs, Woordvoering
T. +31 (0)88 712 4717 / pr@bol.com

Op 20 december 2017 is dit persbericht is gepubliceerd in de categorie Alle persberichten.